Andra populära bilsporter i USA – Nascar, del 1

Efter att ha skrivit om en sport som för tillfället växer sig allt större och större i USA, här syftar jag på mudding, tänkte jag nu ta en närmare titt på andra populära biltävlingar som finns i landet och först ut har vi det största evenemanget av alla, Nascar, som årligen lockar till sig miljontals med åskådare, både vid banorna och fastklistrade framför tv:n.

Bakgrund inom brottslighet

Konceptet kring Nascar uppstod under 1930-talets USA, mitt under ”prohibition period” eller förbjudsperioden som den kallas på svenska. Detta var en period då det var förbjudet att köpa och sälja alkohol. Resultatet av detta var att människor började med att bränna sin egen sprit, sin egen whiskey och dom insåg snabbt att dom kunde göra stora pengar på detta. Det enda problemet var lagens långa arm och för att kunna undvika polisen skaffa man sig ett gäng bilar som man sedan modifierade genom att lätta vikten, öka hästkrafterna och förbättra väghållningen. Dessa modifierade bilar var sedan så pass snabba att de lyckades köra ifrån polisen, även med en full last med sprit i bilen. Att modifiera sina bilar var oerhört populärt och det föll sig naturligt att man då började skryta om vem som hade den snabbaste bilen av alla och som följd av detta, anordnade man tävlingar, tävlingar som från början hölls på allmän väg, men som sedermera flyttade ut på avspärrade banor på exempelvis en åker.

William France Sr. grundar NASCAR

William “Bill” France Sr var den ursprungliga drivkraften bakom skapandet av NASCAR. Ägare av en bilreparationsfirma och utbildad mekaniker, flyttade han ner till Daytona Beach i Florida under mitten av 30-talet. Detta område var en mötesplats för många racefantaster som ville tävla, något som resulterade i att France började involvera sig i tävlingarna. Men efter att ha sett hur regler kunde ändras från tävling till tävling, hur tävlingsarrangörer tog stora delar av prispotten, med mera, bestämde sig France för att det borde finnas en organisation bakom dessa tävlingar, som skapade en gemensam uppsättning regler som alla tävlingar skulle tillämpa. Sagt och gjort, han presenterade idén för förarna vilket mottogs med öppna armar och NASCAR var således fött.

NASCAR höll sitt första “Strictly Stock” race den 19 juni, 1949 på Charlotte Speedwaybanan i North Carolina. Strictly stock innebar att man tillät endast bilar i ursprungligt skick så som bilen lämnat fabriken, alltså utan några som helst modifieringar tillåtna. Till detta event sågs 13 000 åskådare närvara där de fick se Glenn Dunnaway passera mållinjen först efter 200 avklarade varv. Dock skulle prischecken på $2000 tilldelas Jim Roper då det uppdagades efter tävlingen att Dunnaway hade modifierat sin bil med ny, bakre fjädring. Bilarna som användes var i regel samma bil som personen använde i sitt dagliga liv, till och från jobbet och liknande. Dunnaway kom till start i en Ford och Roper startade med sin stora Lincoln. Andra bilmärken som också deltog under dessa tidigare NASCAR race var bland annat Buicks, Cadillacs, Oldsmobiles utan eller med väldigt lite modifiering, beroendes på vilken typ av race det gällde. Dagens bilar i sin tur är kraftigt modifierade, med starkare motorer men framför allt, säkrare från ett förarperspektiv.