Bästa F1-förarna genom tiderna

Vem som ska anses vara de bästa Formel 1-förarna genom tiderna får anses vara en relativt kontroversiell fråga.

De lär finnas lika många svar som det finns tillfrågade. En del förare har dock satt sin prägel på sporten och haft sådana resultat att de otvetydigt bör räknas till de bästa. För en del av förarna så har detta betytt att de fått en storhet även utanför banan och flera filmer har till exempel gjorts om kända förare som Ayrton Senna, svenske Ronny Pettersson och rivalerna Niki Lauda samt James Hunt. För de som mer intresserade finns även diverse merchandise.

Toppnamnen

De förare som har haft störst framgång på banan är ofta namn som mer eller mindre alla känner till eller hört talas om. Det finns nog få som inte skulle känna till Michael Schumacher till exempel. Hans namn och kändisskap går långt utanför sporten. Inom F1 så finns det nog många som skulle anse att han är den störste genom tiderna. Schumacher vann sju stycken VM-titlar under en tioårsperiod mellan 1994 och 2004. Han kom även tvåa och trea under två av åren på denna tid. Ingen annan förare har haft den typen av resultat. Tilläggas kan att han vunnit Frankrikes Grand Prix åtta gånger samt USA:s fem gånger. Sina största framgångar hade han för Ferrari där han tog fem VM-titlar. Om någon slåss om platsen som allra bäst så är det troligen brasilianske Ayrton Senna. Till skillnad från Schumacher så vann Senna ”bara” tre stycken VM-titlar men han anses vara Formel 1-racingens snabbaste förare och han vann 41 stycken Grand Prix tävlingar. Senna omkom tragiskt 1994 så det kan finnas anledning att tro att fler toppresultat hade kunnat komma i framtiden om olyckan inte varit framme. En dokumentär om Senna kom ut 2010 och denna täcker karriären under tioårsperioden fram till hans död.

Toppnamnen

Lika känd för sin egen storartade körning som för den klassiska rivaliteten med nyss nämnda Ayrton Senna är fransmannen Alain Prost. Prost lyckades knipa en mer VM-titel än Senna och hade 51 stycken vinster men har kanske inte fått samma genomslag som Senna. Han bör dock utan tvekan räknas till en av de bästa.En annan känd rivalitet var den mellan österrikaren Niki Lauda och engelsmannen James Hunt. Denna blev film av toppregissören Ron Howard i 2013-års Rush. Lauda fick under sin karriär tre stycken VM-titlar och lyckades vinna en av dessa just framför tidigare nämnda storföraren Prost. Lauda lyckades få ihop 25 stycken segrar vilket lär lägga honom framför sin rival och som en av de större förarna.En av de tidiga förarna som anses vara en av de största är utan tvekan Juan Manuel Fangio.  Under 50-talet lyckades Fangio vinna fem stycken VM-titlar och tog under sin karriär 25 stycken segrar. Han har slått flera banrekord och ses som en av pionjärerna inom F1. Något senare på 60- och 70-talet dök britten Jackie Stewart upp. Med tre VM-titlar och 27 segrar ses han som en av de stora.

vensken Ronnie Pettersson var den ende svensken som lyckades bra inom F1. Han lyckades vinna 10 lopp och få två VM-silver. Kanske inte en av de största men en av de stora.