De värsta krascherna

Formel 1 är en snabb sport där de tävlande kör ensitsiga bilar på en asfalterad bana i en hastighet upp till 380 km/h. Alla tävlingar inom denna sport ingår i världsmästerskapet i formel 1. Det officiella namnet för tävlingarna i världsmästerskapet är FIA som står för Formula One World Championship. Tävlingarna benämns Grand Prix, förarna och konstruktörerna tävlar om att vinna poäng i det två olika klasserna. Poängen summeras för att avgöra en vinnare för varje säsong. Det är en populär tävling och ses av flera miljoner människor världen över.

Eftersom det är så höga hastigheter så är det inte så konstigt att flera olyckor inträffar. Bilarna är väldigt ömtåliga och går lätt sönder, vi har en olycka som hände i november 2020 där en bil blev puttad av en annan tävlande så han körde rakt in i vallen och bilen gick av på mitten vid bränsletanken som exploderade och började brinna. Det är helt otroligt att föraren, som satt fast i säkerhets räcket, kommer loss så pass snabbt att han klarade sig från brännskador och frakturer. Kraschen hände i starten så bilarna hade inte hunnit upp i topphastighet än, vilket var tur för hade detta hänt i topphastighet så hade Romain inte kommit undan så hel som han var. Läkarbilen var snabbt framme vid olyckan då dom kör med bilarna i starten. 

Olyckor

Olyckor

Under en lång tid har olyckor och formel 1 gått hand i hand, det var inte som vilken sport som helst utan det var en ibland livsfarlig sport. Under en viss tid var det olycka efter olycka och många tittare samt tävlande var mycket oroliga då det var så pass många olyckor under en så kort tid. Världsmästerskapen i formel 1 har över 70 år på nacken och nästa säsong startar snart i Österrike, på grund av corona pandemin har säsongen blivit försenad. Utvecklingen i formel 1 har gått framåt i en mycket snabb takt. Säkerheten är den som utvecklats mest, det är som jag tidigare skrivit mycket olyckor i denna sport. Krascher, bilar som fattar eld och explosioner hände mer än sällan under VM-seriens första två årtionden. Förare som omkommit i sporten är inte några utan under 50- och 60-talet är listan lång på omkomna förare. Ofta gick det inte mer än ett år mellan dödsolyckorna. Bilarna blev allt säkrare under tidens gång och utrustningen som förarna bar blev även den allt mer säker. När italienaren Elio de Angelis omkom år 1986 var det åtta år innan nästa krasch ägde rum. Denna krasch skulle förändra formel 1 för gott, 1994 i Imola var en mardrömhelg. Banan som tävlingen hölls på hade inget bra rykte, speciellt inte Tamburello-kurvan. Denna kurva körde man i mycket hög hastighet och det har lett till många olyckor. Under denna helg omkom två förare och tiotal personer skadades. Så sporten har lett till de värsta krascherna och även om säkerheten blivit bra mycket bättre sedan sporten startade så ser vi än idag flertalet olyckor i denna sport än idag.