Formel 1 i Sverige

Under juni månad mellan 1973 och 1978 fanns lilla Anderstorp i Småland i fokus på alla formel 1 intresserade. Mellan 30 och 60 000 besökare fanns under årens lopp på plats och förutom förare och teamen så fanns bland annat naturligtvis även journalister och diverse värdinnor på plats. Under samma period kördes också Grand Prix bland annat i Storbritannien, Sydafrika och i Österrike. Totalt så kördes 6 stycken lopp på banan i Anderstorp och planerna var i full gång för ett sjunde Grand Prix då sponsorerna plötsligt bestämde sig för att dra sig ur, detta medförde att tävlingen tyvärr fick läggas ner.

Sven ”smokey” Åberg

Den småländske motorintresserade entreprenören Sven Åberg, också kallad ”Smokey” var hjärnan bakom Formel 1 banan i Anderstorp. Tallskogen var djup och mossan riklig i området innan den drivande Sven tog sig ett besök och inom kort hade han fattat ett beslut. Här skulle en formel 1 bana byggas. Han designade och ritade hela banan själv och en av raksträckorna blev också en flygbana för alla flyg som behövde flyga in och ut under tävlingsdagarna.

Grand Prix

Det allra första Grand Prix i Anderstorp lockade till sig hela 600 stycken journalister ifrån 28 olika länder och den svenska racingföraren Ronnie Pettersson lyckades kamma hem andraplatsen strax bakom nya zeeländaren Denny Hulme. Andraplatsen blev också Ronnie Petterssons allra bästa resultat på banan totalt som tyvärr förolyckades under ett lopp i Monaco under 1978. Andra förare som också gjorde bra ifrån sig på banan var Gunnar Nilsson, Niki Lauda och Jody Scheckter.

Som tävling var Anderstorp lite speciellt, förarna var vana vid lyx och glamour och Anderstorp placerat mitt ute i ingenstans kunde varken erbjuda lyxhotell eller nattklubbar men detta stoppade dock inte förarna och teamen från att ha kul. Det rapporterades om en hel del festande och om förare som sladdade runt på grusvägarna ute i skogen.

Slutet på Anderstorp

Under 1975 års tävling fanns endast 31 000 besökare på plats och SVT som sände loppet fick mängder av kritik för att ha stulit besökarna. Vem skulle ta sig hela vägen ut till Anderstorp när man kunde se loppet bekvämt hemma i TV soffan?

Under 1976 och 1977 startade snacket, skulle Sverige förlora Grand Prix? Fler besökare behövdes för att det skulle gå runt och 1978, det sista året loppet kördes i Anderstorp fanns hela 50 000 besökare på plats. Det hjälpte dock inte och då inga sponsorer var villiga att hjälpa till och intresset som besökare var för svalt tvingades Anderstorp att lägga ner bara en månad innan loppet skulle köras.

Ronnie Pettersson som omkom endast tre månader efter det sista loppet i Anderstorp kördes hade naturligtvis en betydande roll inom Formel 1 i Sverige och när Gunnar Nilsson också avled i cancer dog någonting inom de formel 1 intresserade. Idag finns banan kvar men Grand Prix har inte återkommit till Anderstorp. Kanske får vi dock se storstjärnorna susa runt banan för de svenska fansen i framtiden, den som lever får se.