Formel 1    

Tävlingarnas tävling inom motorsport är utan tvivel Formel 1 i alla fall när det gäller prestige men dock inte när det gäller tittarsiffror. Där hamnar tävlingen bara på en andraplats, före amerikanska NASCAR men efter World Rally Championship och då framför allt Monte Carlo Rallyt som är den populäraste rallytävlingen av alla. Men genom åren så har tittarsiffrorna för Formel 1 varierat upp och ner men under de senaste två årtiondena har siffrorna sakta men säkert dalat, till nya bottennivåer som uppnåddes under 2016.

Allt är baserat på en rad olika faktorer, som bland annat utvecklingen av fordonen i sporten, där styrande organ går in och begränsar det ena efter det andra, vilket gör det svårare för de deltagande teamen att prestera på samma nivå som tidigare år. Det andra har så klart också med startfältet och vilka förare som finns representerade bland dessa. Är Lewis Hamilton i toppform och han ska köra på Silverstone i England, ett land som han också kommer ifrån, ja då kan ni garanterat se en enorm tillströmning av engelska åskådare under loppet.  Sen om det rörde sig om världskända förare som under sina storhetsperioder totadominerade sporten, förare som Michael Schumacher, då var tittarsiffrorna högre då alla ville se denne legendariska förare bakom ratten och bevittna hans totala dominans.

Förarna påverkar tittarsiffrorna

Denna tyske förare anses idag vara den nästbäste föraren genom tiderna, endast slagen av den brasilianske föraren Ayrton Senna, som hade sin storhetstid under 80-talet, fram tills dagen då han var involverad i en hemsk olycka som kostade honom livet. Dessvärre har även Schumacher också varit med om ett livsförändrande event, något som skedde i en skidbacke under 2013 när han kolliderade med ett träd och ådrog sig omfattande hjärnskador. Än idag, 4 år senare, är det oklart hur det står till med denne legendariske förare. Både familj, hans team och läkare är alla väldigt tystlåtna när det gäller hans tillstånd och huruvida han kommer bli fullt återställd eller inte.

Schumacher var under sina år som förare väldigt noga med att skilja på arbetet som förare och hans privatliv, där det familjelivet var privat och något som han aldrig diskuterade.

Men det råder inget tvivel om att under dessa perioder när vi hade ikoniska förare som dessa två, tillsammans med andra förare som Nicki Lauda, Sterling Moss, Fernando Alonso, Sebastian Vettel och även den svenske föraren Ronnie Petterson, såg vi tittarsiffror som helt och hållet var kopplade till dessa förares aktiva period. Fanns någon av dessa med i startfältet under perioden de var aktiva, då kunde man också förvänta sig att tittarsiffrorna även skulle reflektera detta.

Ett av de största dragplåstren i dagens formel 1 är just Sebastian Vettel från Tyskland, som fått axla den tyska flaggan när Schumachers lämnade sporten. Den andra föraren som också lockar till sig åskådare är ännu en som jag nämnt här ovan, engelsmannen Lewis Hamilton.

Ett väldigt bra exempel på hur dessa två påverkar sporten och dess åskådare är Hamiltons misslyckade försök att vinna mästerskapet för en fjärde gång under 2016. Hans misslyckande där resulterade i att Formel 1 tappade lite över 5 miljoner tittare sammanlagt från årets olika event, och detta har då som sagt kopplats till just Hamiltons oförmåga att leverera ännu en titel.