Mer om Formel 1 racing bilar

Formula 1 är som bekant en racertävling där speciella bilar, formelbilar tävlar mot varandra och är ganska den mest kända av alla racersporter. 

Tävlingar inom Formula 1 kördes för första gången under namnet “Formel 1” 1948 i Frankrike och bilarna hade redan då en speciell design jämfört med kommersiella sportbilar. Själva namnet till sporten kommer från ordet “Formel “dvs att bilarna har en speciell formel som syftar till bilarnas design och motorkraft.  Bilarna är speciellt utformare för just sporten och har ett igenkännande utseende. Varje stall har speciellt utformade bilar som senare måste godkännas av flera regelverk. 

Speciellt utformade bilar

Bilarna i sig är konstruerade för endast en person och det finns inte mycket utrymme utan man har sparat på allt för att bilarna ska vara lätta och väga mindre och på så sätt kunna köra snabbare. Det finns regler som säger att bilarna måste byggas av själva stallen men motorerna köps in av olika tillverkare. Stallen ägs av olika sportbilstillverkare och bilarna blir då unika. Dom mest kända märken inom Formel 1 bilar är: Ferrari, Honda, McLaren, Renault fler därtill.   Bilarna är utformade allt för att bilarna ska vara så snabba och flexibla som möjligt. Standard för alla stalls motorer sedan 2014 är att bilar ska köras med en1,6 liters V6: a och som är turboladdade. Bilarna har en kraft på ungefär 600 hästkrafter och 15 000 varv per minut är standard för alla bilar. 

Speciellt utformade bilar

Som tidigare nämnt så är bilarna speciellt utformade och har vingar både fram och bak på bilen med syfte om att trycka ner bilen så att bilarnas stora däck ska få ett bättre banfäste vilket är oerhört viktigt för denna sport då varje millisekund kan avgöra. Bilarna kan lätt komma upp till 300–320 km/h. Däcken är en klass för sig. Det lite märkliga är att däcken är utformade för att kunna hålla sträckor upp till 200 km/h men då bilarna ofta kör fortare så är det nödvändigt att man minst en gång byter däck under loppet. Däckföretaget Pirelli är leverantör till samtliga stall sedan 2014. Formel 1 bilar är tillverkade av kolfiber och andra lätta material, allt för att bilarna ska vara så lätta som möjligt men man är noga med säkerheten då Formel 1 är en sport som tyvärr har skördat fler offer. Växellådorna tillverkas av stallen själv och föraren växlar på själva ratten som har blivit ett signum för Formel 1 bilar och som “vanliga” sportbilar har tagit efter. Tanken varför man växlar på ratten istället för den traditionella växellådan är för att föraren ska på minsta möjliga tid kunna växla Vad kostar en Formel 1 bil egentligen? Som privatperson är det omöjligt att köpa en bil men stallen kan räkna med att behöva betala ca 15 miljoner dollar eller ca 140 miljoner kronor för en bil. Naturligtvis beror det på motor och andra komponenter då man inte bara köpen en ”klar” bil men man kan räkna med att priset hämnar dör någonstans. Men med tanke på att Formel 1 världen är en av dom sporter där man omsätter mest pengar så är det inget bekymmer då stallen kan tjäna enorma summor på bara reklam eller sponsorpengar.