Nascar, del 2

Intresset för sporten, som drog igång under mitten på 1930-talet växte sig allt större och större och det var nu inte enbart gamla spritsmugglare som var involverade i tävlingarna utan även privatpersoner samt företag ville ge sig in i tävlandet. Detta enorma intresse gjorde att man drygt 20 år efter att tävlandet hade inletts, ny byggde den allra första banan för Nascar tävlingar belägen i delstaten South Carolina och som gick under namnet Darlington Raceway. Detta var också bara en i raden av anläggningar som slog upp dörrarna under 50-talet då vi även fick se Daytona International Speedway slå upp dörrarna under 1959, en plats som sedan skulle stå som värd för den anrikaste Nascar tävlingen av alla, Daytona 500, en tävling som än idag är höjdpunkten inom Nascar.

Den 18 februari 1979 sändes den allra första livesändningen från Daytona 500, där tävlingen bevakades från start till mål. Detta skulle visa sig bli en enorm hit, speciellt efter den uppståndelse som skedde efter tävlingens slut, då handgemäng uppstod mellan förarna Cale Yarborough samt Donnie och Bobby Allison. Detta var utan tvivel något som ökade intresset för NASCAR runt om i USA, på en nationell nivå.

during the NASCAR Camping World Truck Series UNOH 225 at Kentucky Speedway on June 27, 2013 in Sparta, Kentucky.

Grundaren drar sig tillbaka

Mannen som drog igång allt inom NASCAR, William “Bill” France Sr valde under 1972 att kliva ner som president för NASCAR och överlämnade allt åt sin son, William France Jr. Under hans ledning förvandlades vars om tidigare var en regional tävling till en nationell serie med ett enormt stort intresse från alla delar i USA. Han var också med att introducera lukrativ sponsring från företag och försäljningen av sändningsrättigheter till Tv-kanaler. Idag har NASCAR inte mindre än tre olika nationella serier, fyra serier på regional nivå samt två internationella serier och organisationen sanktionerar idag över 1200 olika tävlingar på över 100 olika banor runt om i USA.

Nascar serier

NASCAR tre huvudserier som finns idag är Sprint Cup Series, Nationwide Series samt Camping World Truck Series. Utöver dessa finns det även en mängd mindre NASCAR serier som alla delas upp efter region. Dessa mindre serier är nödvändigtvis inte nationella utan regionala tävlingar som hålls och det är inte alltid som dessa tävlingar sänds i TV-rutan. Dessa mindre tävlingar är främst riktade mot nykomlingar inom sporten, som vill visa vad de går för och få möjligheten att avancera upp till någon av de tre större serierna, mycket likt farmarligor i Hockey.

Vi har genom åren fått ta del av en hel del framgångsrika förare, däribland en svensk, Kenny Bräck som under sina år i NASCAR bland annat lyckades vinna förarmästerskapet i Indy Racing League 1998 samt 1999 års Indianapolis 500 tävling. Det var dock inte bara dessa framgångsrika resultat som gjorde honom känd inom Nascar kretsar. Dessvärre var han även involverad i en av de mest otäcka krascherna någonsin inom sporten, en krasch som han lyckligtvis överlevde, trots den hårda smällen. Dock skadade han sig allvarligt, med båda benen brutna tillsammans med brutna vrister och krossade fötter. Många trodde detta var slutet på hans karriär men han var inte redo att ge upp och lite över 1 ½ år senare, satt Bräck i bilen igen. Hans comeback blev dock kortvarig, då han bara deltog i en tävling, innan han beslöt sig för att dra sig tillbaka.