Rolig fakta du inte visste om Formula 1

Världsmästerskapet Formula 1 vars officiella namn är FIA Formula One World Champions. Grand Prix är den gemensamma benämningen för de olika tävlingarna som körs under mästerskapets gång. Det allra första Formula 1 loppet kördes i Pau i Frankrike 1948 och namnet Formula 1 kommer ifrån den formeln av regler som benämner bland annat bilarnas storlek och styrka. Numret 1 kommer såklart av att bilarna är framgångsrika inom teknik och teknologi men vilket också innebär att de är de allra snabbaste på en vanlig racingbana. Det finns två olika former av världsmästerskap som man kan vinna, det första kallas för konstruktörs vilket innebär själva teamet med två bilar och det andra är förare på en individuell nivå. Under 1948 fanns bara fem officiella GrandPrix och nu finns det hela 20 stycken. Under alla åren som Formula 1 har körts har fler incidenter skett och vi listar några av de roligare nedan.

Mercedes

Formula 1 är en av de allra största gruppsporterna som finns och till exempel så finns Mercedes teamet vilka har ungefärliga 600 stycken anställda på chassi sidan och hela 600 stycken till anställda som levererar motorer till Mercedes Racing Point och Williams. Med ungefärliga 1200 anställda är Mercedes ett av de absolut största teamen inom Formula 1 och teamet har vunnit båda mästerskapen i de senaste 5 åren.

Mercedes F1

Kortaste F1 loppet

Loppet som kördes i Adelaide i södra Australien under 1991 var känt som en av de bästa och var mycket populärt bland förarna då det alltid var det sista loppet på året. Just detta år drabbades staden av extremt med regn och denna dagen var inget undantag. Det tropiska regnet svepte över banan och gjorde att loppet blev rödflaggat efter bara 16 stycken körda varv av de planerade 81 stycken. Ayrton Senna vann loppet och de topp sex placerade bilarna fick halva poäng.

1996 Monaco Grand Prix

Ett annat lopp som också blev känt som ett av det blötaste är Monacos Grand Prix 1996. 21 stycken bilar startade men endast 3 av dem kom hela vägen in i mål på grund av diverse krascher och mekaniska problem och redan under den första kurvan så inträffade den allra första incidenten och problemen fortsatte för förarna ända till sista varvet.

Några andra korta roliga fakta

En genomsnittlig Formula 1 bil kostar ungefärliga $10 miljoner amerikanska dollar och har ungefär 80 000 stycken olika komponenter. Vann förar VM 3 gånger under åren 1959, 1960 och 1966. Jack var grundaren av Braham racing team och den sista vinsten 1966 var förmodligen den allra mest speciella då han också vann mästerskapet i sin egna bil. Han är fortfarande den enda som hittills har lyckats göra det.

Jack Brabham

En Formula 1 förare som väger relativt lite redan från början förlorar i regel 4 kg i genomsnitt för varje lopp, detta på grund av att de svettas några kopiösa mängder under tiden de kör. Nackmusklerna behöver också tränas maximalt då de måste lyckas stå emot G kraften under inbromsning, gas och vid svängar.