The Dakar

The Dakar som evenemanget heter idag var fram tills ett par år sedan känt under namnet som många av oss också förknippar med denna tävling, Paris-Dakar, en anrik motortävling som hölls för första gången 1977 där man inledde tävlingen i Paris, Frankrike, körde ner genom Europa, över till Afrika och sedan vidare ner genom Afrika fram till Senegals huvudstad, Dakar och därav namnet Paris-Dakar. Detta var och är ett event som hålls årligen, anordnat av Amaury Sport Organisation men numera går tävlingen under bara ”The Dakar” för att hedra den långa historiken bakom tävlingen, även om man idag inte ens kör på samma kontinenter som man gjorde tidigare.

All denna uppståndelse och beslutet av att flytta tävlingen efter att ha varit verksam i över 30 år och att ha hållit eventet på samma sätt och med start- och målgång på samma plats som det första eventet 1977 valde man under 2008 att helt oväntat ställa in den planerade tävlingen, bara dagar innan starten för 2008 års event skulle inledas. Orsaken bakom detta var helt och hållet baserat på säkerheten där arrangörerna kände att man inte kunde garantera en tillfredsställande hög säkerhet för deltagarna efter oroligheter i ett av områdena som tävlingen passerade igenom.

Det som triggade denna oro hos arrangörerna var en incident som utspelade sig i Mauretanien vilket gjorde att man ifrågasatte om man kunde med hundra procent säkerhet hålla deltagarna säkra, efter att en fransk familj mördats av lokala brottslingar.

Regeringen agerar

Mordet av den franska familjen fick den franska regeringen att gå ut med en varning till de franska invånarna där man avrådde från att resa till området. I samband med detta tog man även kontakt med arrangörerna av Paris-Dakar där man gjorde sin oro känd och kom med en kraftig rekommendation att man borde ställa in eventet, något som aldrig tidigare hade hänt i tävlingens historia.

Efter övervägande där man ställde denna oro i fokus, tog man så beslutet att meddela de lite över 500 deltagarna som anmält sig till tävlingen de året, att det inte skulle bli någon tävling, att på grund av rådande omständigheter i området ansåg att det helt enkelt var för farligt att fortsätta med att anordna detta race i samma traditionsenliga format som tidigare. Det innebar också att 2007 års tävling, tävlingen där man firade 40 års jubileum, blev den sista tävlingen som hölls i det klassiska upplägget.

Nu låg man inte på latsidan från arrangörernas sida utan började direkt att smida planerna för 2009 års event där man tog beslutet att flytta hela evenemanget över till Sydamerika där tävlingen hålls än idag. 2018 års event kommer att inledas i Perus huvudstad Lima den 6 januari, varefter man kör längs kusten och stilla havet söder ut fram tills den 11 januari då man passerar gränsen in i Bolivia och huvudstaden La Paz där man har en dags vila. Därefter fortsätter man söderut och passerar in i Argentina under den 15 januari, för att fem dagar senare gå i mål i den argentinska staden Cordoba.