Världens farligaste motorcykeltävling– Isle of Man TT

När man pratar om motorcykeltävlingar och event, så förknippar man direkt dessa med en farlig sport där förarna utsätter sig för enorma risker, sittandes väldigt utsatta när olyckan väl är framme. Det är inte en fråga om det sker en olycka utan mer när det kommer att hända och detta gäller alla typer av motorcykeltävlingar så som MotoGP men framför allt, i den farligaste och dödligaste motorcykeltävlingen av alla, Isle of Man TT, ett arrangemang som hålls varje år på den lilla ön, en ö som vaknar till liv då hundratals åkare och tusentals åskådare reser hit för att få uppleva denna anrika motorcykeltävling. Detta är utan tvivel den absolut farligaste och mest adrenalinfyllda tävling som anordnas i världen, och då syftar jag på alla typer av motorsporter. Det finns garanterat ingen annan tävling i världen som kan mäta sig med denna inom dessa två kategorier, då åkarna bokstavligen talat sätter sitt liv på spel, körandes på allmänna vägar in och ut mellan hus med stenmurar bara centimeter från där de kör!

Hur tävlingen kom till

Sponsorer gör Isle of Man TT möjligtDet ligger en lång historia bakom Isle of man TT tävlingen och vi har fått se en rad olika ändringar, tillskott och nya banor komma sedan den allra första tävlingen hölls den 28 maj, 1907. Då gick tävlingen under namnet Auto-Cycle Tourist Trophy, och kravet för att få delta i detta event då var att man var tvungen att ha en så kallad “touring” motorcyklel, alltså är vägduglig och laglig motorcykel som hade ljuddämpare, sadel, fotstöd och stänkskydd.

Fyra år efter att tävlingen inleddes valde man att lägga om banan till den bana som används än idag, över 100 år senare. Banan går under namnet Snaefell Mountain Course och som är lite över 6 mil lång. I samband med detta utökade man också tävlingsfältet genom att introducera inledning i olika tävlingsklasser, 350cc Junior TT samt 500cc Senior TT. Sedan dess och under de kommande åren tillkom sedan ytterligare klasser.

Världskrigen, både första och andra, satte stopp för tävlandet av naturliga orsaker men evenemanget drogs igång på allvar igen efter att andra världskriget upphörde och 1949 blev så tävlingen också en del av FIM Motor-cycle Grand Prix World Championship, något som stod sig fram till 1976 då FIM avslutade sitt samarbete med arrangörerna, med åkarnas säkerhet som orsak till det avslutade samarbetet. Tittar vi på de senaste åren evenemang så förstår vi också orsaken, då inte mindre en fem åkare fick sätta livet till under 2016 och ytterligare tre som dog under årets upplaga. Detta hindrar dock inte åkare från att återvända till tävlingen år efter år.

Sponsorer gör Isle of Man TT möjligt

Som jag skrev här ovan så är detta långt ifrån någon ny tävling som växt fram, med rötter som sträcker sig tillbaka till början på 1900-talet. Då hölls den allra första upplagan av tävlingen och sedan dess, med vissa undantag, har den årligen anordnats på ön under en rad olika organisationers styre. Driver tävlingen numera gör Vision Nine Group på uppdrag av Isle of Man Department of Economic Development. Detta sker i samarbete med en mängd olika sponsorer bakom tävlingen, som bland annat Dunlop, tillsammans med Pokerstarscasino, samt så klart Honda då det måste finnas minst en motorcykeltillverkare med som sponsor. Detta är dock bara en handfull av alla de sponsorer som gör denna tävling en möjlighet.

Informell tävlingsdag

Informell tävlingsdagDet som skiljer tävlingen på Isle of Man från andra motorcykeltävlingar är att man inte har en masstart där alla startar samtidigt utan istället så är det varvtider som räknas, där åkaren med den snabbaste varvtiden vinner tävlingen. Alltså är klockan förarens största fiende i detta sammanhang vilket gör att dom pressar sig till det yttersta för att få en så snabb tid som möjligt. En vecka får deltagarna på sig för att lära känna banan, tränga på den och köra den så mycket de hinner med, helt obehindrat då den är avstängd från allmänheten. Efter träningsveckan och innan själva tävlingsveckan drar igång brukar man anordna en informell och icke sanktionerad tävling under söndagen mellan tränings- och tävlingsveckan, ett event som sträcker sig tillbaka till 1920-talet och som kallas för ”Galna söndagen” översatt på svenska.

2018 års upplaga

Detta är en tävling för den som vågar och framför allt vill då den ultimata adrenalinkicken men självfallet också gillar att köra motorcykel och köra snabbt. Men den är inte den farligaste tävlingen i världen för inget så har ni för avsikt att delta i 2018 års upplaga, tänk efter både en och två gånger innan ni skickar in er anmälan. Evenemanget inleds den 26 maj och pågår sedan fram till den 8 juni, 2018 så vare sig om ni ska köra eller bara vill komma hit och beskåda denna otroliga tävling, detta är perioden ni ska ta ledig från jobbet i så fall.