Världens största biltävlingar del 1

Jag tänkte här göra en liten kortfattad sammanställning över de största tävlingarna världen över som involverar bilar av olika slag, vare sig det rör sig om Formel 1, WRC, Nascar eller andra serier. Självfallet så är vissa event större än andra i en serie, som Daytona 500 i Nascar eller Monte Carlo i F1 och det är just dessa som vi tar en närmare titt på här.

Monte Carlo Rally

Här har vi en tävling med historia som sträcker sig tillbaka till så tidigt som 1911 då denna tävling hölls för första gången. Världsmästerskapet i rally tillhör en av mina favorittävlingar inom motorsport och självfallet ligger Monte Carlo rallyt högt upp på den listan tillsammans med svenska rallyt. Men rallyt i Monte Carlo är något extra som håller dig på spänn så gott som hela tiden även om större delen av rallyt är på asfalt så kan moder natur ibland sätta käppar i hjulet och göra tävlingen riktigt utmanade. Förarnas förmåga att anpassa sig till underlaget och läsa det korrekt är i många fall det som avgör denna tävling, en tävling som för övrigt inleder varje ny rally-säsong.

Nürburgring 24-timmars

Näst ut har 24-timmars på Nürburgring, en bana belägen i Tyskland. Denna uthållighetstävling hålls på världens längsta bana, en bana som sträcker sig över 28 kilometer när man slår ihop alla dom olika sektionerna. Att köra här krävs en viss typ av förare, en förare som är orädd och har riktigt stort mod då det är en väldigt krävande och tuff bana. Lägg sedan till en uthållighetstävling över 24 timmar tillsammans med över 200 andra bilar och ni har då galenskaper på banan.

Denna bana kallas också av vissa för ”Det gröna helvetet” då den av många anses vara den farligaste och dödligaste banan i världen där över ett dussintals förare har mist livet genom åren.

Pikes Peak Hill Climb

Tävlingen där du slutar uppe bland molnen, bokstavligen talat, är den som hålls årligen i USA och som går under namnet Pikes Peak Hill Climb, en tävling som står överst av alla hill climb tävlingar. Det kanske inte låter så värst märkvärdigt att köra en bil upp längs en slingrig väg på 19,3 kilometer, upp längs ett berg. Men med tanke på att det är över 150 kurvor längs banan och branta slutningar utmed stora delar av vägen, har förarna inte råd med ett enda misstag då detta kan kosta dem livet. Med andra ord är det oerhört krävande på förarna, deras fokus måste vara på topp hela vägen upp, dom måste stå på sig och ha ett mod utan dess like. Utan detta kommer dom inte lyckas genomföra tävlingen, en tävling som har fått smeknamnet ”djävulens lekplats”.

Bathurst 1000

1960 var första gången som The Bathurst 1000 hölls på Mount Panorama, ja ni läste rätt, uppe på ett berg anordnar man årligen detta motorevent för V8 Supercar. Banan måste vara en svår en om den första kurvan har namnet ”helvetets kurva”. Om banan börjar så, hur ska då resten se ut kan man undra. Ni bjuds här på en tävling som är vild, fylld med snabba bilar som alla har en V8 motor och som under de tre senaste åren har sett avgörandet komma under tävlingens allra sista varv! Varenda en som tävlar inom motorsport i Australien drömmer om att få delta och vinna Bathurst 1000 och tack vare dess popularitet så lockar eventet även till sig en stor skara internationella förare.