Världens största biltävlingar del 2

Vi fortsätter här sammanfattningen av några av världens största motorevenemang som involverar bilar. Jag fokuserar på enskilda event inte serier eller mästerskap som Rally-VM eller Formel 1 säsongen utan mer specifika event i dessa serier som Monte Carlo Rallyt eller F1-racet. Så här långt har jag tittat på just Monte Carlo rallyt, The Bathurst 1000, Pikes Peak samt Nürburgring 24-timmars. Här nedan kommer jag nu att ta nästa grupp av tävlingar.

Daytona 500

Daytona 500 är det populäraste NASCAR eventet som hålls varje år och eventet som inleder varje ny NASCAR säsong. Genom de 65 åren som tävlingen funnits har åskådare bjudits på riktigt hållerhållande tävlingar och spektakulära ögonblick och det är det mest eftertraktade av alla motorsportevenemang i USA. Tävlingen är speciellt viktig då den hålls på platsen där NASCAR en gång startade, Daytona Beach när spritsmugglare möttes upp för att göra upp om vem som hade den snabbaste bilen. Det finns väldigt få banor som kan mäta sig med Daytona Beach när det gäller storleken. Daytona var också den allra första tävlingen som sändes live i tv-rutan i USA från startskottet till målgång, ett race som gick av staplen 1979. Det var också denna tävling som såg till att NASCAR men en nationalsport i USA och utformade den till den miljonindustri evenemanget är idag. Nu är inte detta race enbart förknippat med en massa positiva saker, det är också platsen där en av tidernas bästa stock car förare miste livet under 2001. Jag syftar här på ingen mindre än Dale Earnhardt.

Indianapolis 500

Här har vi en av de största tävlingarna av alla, en tävling som under andra halvan av 1900-talet stod ensam på toppen som det största eventet inom motorsport. Även om denna form av motortävling har minskat i intresse i USA så är tävlingen fortvarande en av de absoluta höjdpunkterna inom dagens motorsport. Det är tveklöst en fartfylld sport med högst skickliga förare bakom ratten vilket också behövs med 33 bilar i startfältet, bilar som uppnår hastigheter upp emot 400 km/h och som kör oavbrutet, bortsett från några snabba pitstops, i över 80 mil. Tävlingen är så krävande att det faktiskt finns förare som vägrar köra här, förare som Mike Conway. Rädslan av att något kommer att hända är för övervägande att han vill delta då en krasch i Indy500 i regel är väldigt stor och därmed även väldigt stor chans att föraren drabbas av allvarliga om inte dödliga skador. Detta är dock tävlingen som alla förare vill vinna under sin karriär.

24-timmars Le Mans

Detta är tävlingarnas tävling inom motorsporten, och bara ett par få meningar kan inte tillräckligt beskriva känslan av att delta i ett event som detta. Nästan alla biltävlingar runt om i världen har utvecklats och moderniserats genom åren och har formats till att bli kontrollerade och relativt säkra miljöer för både förare och åskådare. Detta kan dock inte sägas om Le Mans, då denna tävling inte går att tämjas och ord som kontroll är inget som man direkt förknippar med denna tävling. I vilken annan tävling kan du se förare arbeta med bilen vid sidan av banan efter en krasch, i syfte att komma ut på banan igen? Detta är en plats där biltillverkare använder sig av prototyper och ny teknik för att testa och se hur det fungerar i verkligheten.