Världens största motorevenemang del 4

Vi fortsätter här sammanfattningen av några av världens största motorevenemang som involverar både bilar och motorcyklar. Så här långt har jag skrivit om en rad anrika motorevenemang, några riktiga klassiker som rallyt i Monte Carlo, 24-timmars Le Mans och Pikes Peak. Här nedan tänkte jag gå igenom två tävlingar som både har en lång historik bakom sig, Monaco Formel 1 och Svenska rallyt

Monaco Grand Prix

I USA är det NASCAR:s olika serier som tveklöst är de mest populäraste motorevenemangen som halls men när det gäller världspubliken, då finns det bara en motorsport som står i en klass för sig, Formel 1. En av de mest prestigefyllda tävlingarna i denna serie är utan tvivel Monaco Grand Prix, som körs, precis som namnet antyder, i Monaco, Monte Carlo. Detta event hölls för första gången 1929 och är idag höjdpunkten inom F1 racing. Det som gör denna tävling så speciell är att den hålls på stadens gator och åskådare kan bokstavligen talat gå ut på sin balkong och har förstaparkett till tävlingen. Det är ett riktigt åskådarevent då det krävs enorma köregenskaper från förarnas sida då banan är väldigt tight och smal, många snäva svängar och inte allt för många raksträckor där man kan göra ”säkra” omkörningar. Därför krävs det de lilla extra från förarnas sida för att nå en pallplats i detta event. Ett litet misstag från föraren och detta resulterar nästan garanterat i att tävlingen är över för dennes del, så tight är banan. Tävlingen är så prestigefylld att förare värdesätter en vinst i Monaco högre än att vinna hela mästerksapet!

Svenska rallyt

Svenska rallyt eller som det numera kallas, Rally Sweden, är en rallytävling som årligen hålls i de värmländska skogarna under början av februari månad. Tävlingen har rötter som sträcker sig tillbaka till 1950. Då, när första tävlingen hölls, gick den under namnet Rallyt till midnattssolen eftersom tävlingen då gick under sommarmånaderna och hade olika platser för start och målgång. Sen under slutet på 60-talet fattade man beslutet att hålla både start och målgång i Karlstad, även om serviceparken för alla deltagare är placerad i Hagfors, vilket faktiskt ligger närmare tävlingens olika specialsträckor än vad Karlstad gör.

Tävlingens olika segment är fördelade över tre dagars körande där man inleder den under fredagsmorgonen och avslutar under söndagseftermiddagen.

Sedan början på 70-talet, 1973 för att vara exakt, blev rallyt en del av WRC, World Rally Championship och i samband med detta fick tävlingen också ett internationellt erkännande. Det som verkligen får detta rally att sticka ut mot de övriga som ordnas i WRC är att det är den enda tävlingen som traditionellt hålls på snö, vilket också gör tävlingen oerhört svår för förare som inte kommer från Skandinavien.

Sedan tävlingen introducerades under 50-talet har den endast ställts vid två olika tillfällen, där första gången skedde 1974 med oljekrisen som orsak och under 2009, då på grund av det milda vädret där man under rally-vm´s regler och villkor helt enkelt inte hade möjligheten att anordna tävlingen, i brist på snö och kyla.