Virtuell bilsport – En ny cool sport

Den digitala och virtuella motorsporten är ett alldeles nytt fenomen som för varje år växer sig allt starkare. Detta gör att mer avancerade bilsimulatorer lanseras inom rallys och racing. Oavsett om man är en glad amatör eller ett riktigt proffs, så går det att fixa för de som är intresserade och nyfikna på att få uppleva den coola motorsporten. Då utifrån en förares perspektiv och under former som är enormt autentiska utan ens att lämna hemmets trygga vrå. All körupplevelse kan genomföras på sin dator där hemma via ett datorspel, ratt och pedaler.

Det finns ett flertal elitförare som genomför viss träning i ett virtuellt läge för att ha möjligheten att lära sig tävlingsbanorna innan de ens har satt sig bakom ratten i en riktig racingbil. Varje virtuell bana är i regel laserskanna för att få med varje gupp, svängar och andra variationer som finns i verkligheten. Flera fördelar med virtuell racing då man får uppleva banor som i är helt ouppnåeliga för vanliga människor. Dessutom behöver inte föraren ta bränslekostnaderna och restiderna i beaktning, utan det är bara att slå sig ner i sätet och sätta händer på ratten och fötterna på pedalerna för att börja köra.

Internationella tävlingar


Internationella tävlingar

I dagsläget så har just simulatorgenren vuxit så mycket att det arrangeras internationella turneringar och tävlingar. I dessa tävlingar står det flera hundratusentals dollar i prispengar på spel. Tävlingar genomförs dygnet och året runt i drygt tio olika simulatorer som är mycket populära runt om i världen. Där kan vem som helst köra mot andra ”förare” i öppna race och det finns även mästerskap med hög prestige som genomförs säsongsvis där prissummorna är skyhöga.

Tävla på egen hand

Det går att köra i virtuell bilsport på egen hand om man skulle vilja det och stimulera en karriär inom racingsport. Då man kan få uppleva en förares bana från att köra go kart till Formel 1 eller tävla mot klocke på Finlandsvägaran i en vildsint körandes i en top noch rallybil.

Vilken utrustning behövs?

Normala fall så krävs det egentligen bara ett bra simulatorspel till sin dator, ratt och pedaler. Sedan är det bara att köra för fulla muggar. Det behöver inte bli så dyrt att skaffa utrustningen för virtuell bilsport. Fast det går att flera tusen kronor på utrustning om man har pengarna då det går att köpa simulator-”riggar” som är väldigt komplexa. Dessa riggar har flera tv-skärmar, manuell växellåda, bromsar som är oljedämpade och säten som vibrerar. Det allra hetaste är virtual reality-spel som föraren placeras inne i racerbilen och man får en oöverträffad närvaro, vilket gör att spelupplevelser blir unik och något utöver det vanliga.

Simulatorspel

Det finns ett antal simulatorspel som det går att roa sig med på allt från en vanlig dator till X-Box One och Playstation 4. Några av spelen som finns och som används inom tävling för virtuell bilsport är:

Assetto Corsa – Utvecklat av Kunoz Simulazioni

iRacing – Utvecklat av iRacing.com Motorsport Simulations

Raceroom – Utvecklat av Sector3 Studios

rFactor – Utvecklat av Image Space Incorporated/Studio 397

Live for Speed – Utvecklat av Eric Bailey, Scawen Roberts, Victor van Vlaardingen

DiRT Rally – Utvecklat av Codemasters